dimecres, 5 de febrer del 2014

Qualitats i beneficis de la calor radiant

El comfort tèrmic no només depèn de la temperatura de l'aire. Observem aquesta comparativa amb els sistemes de convecció.

La majoria de sistemes de calefacció funcionen escalfant directament l'aire a través de radiadors metàl·lics. 

L'aire que entra en contacte amb aquesta superfície s'escalfa, perd densitat i puja, forçant una circulació de l'aire més fred cap a la font de calor.

La resposta per convecció és ràpida, però té alguns desavantatges importants respecte a l'eficiència, el comfort i la qualitat de l'aire.


L'aire s'ordena per capes de temperatura. I apareixen així grans diferències tèrmiques entre el terra i el sostre.  Quan el nostre cos detecta aquestes diferències reacciona tancant els vasos sanguinis de la pell i reduint el flux de circulació de la sang per evitar perdre calor. Així apareix sovint la sensació de fred de peus. 

La circulació forçada d'aire genera corrents, i aquests produeixen més pols.
L'aire quan entra en contacte amb una superfície metàl·lica calenta, per una banda s'asseca, i per una altre banda es carrega d'ions positius. 

La pols que transporta l'aire , invisible per l'ull humà, es crema a l'interior de la casa disminuint així la qualitat de l'aire ambiental. Aquest fenomen acaba fent-se visible amb el temps, quan apareixen les típiques taques de fum a sobre els radiadors, o sobre l'estufa metàl·lica. I a més, és la causa de malalties respiratòries relacionades amb els sistemes de calefacció com alguns tipus d'asma.

La calor radiant en canvi, ens ofereix molts més elements de comfort.


La radiació funciona com la llum del sol, de manera que ens escalfa independentment de la temperatura de l'aire. La calor es transmet per ones d'infraroigs.

L'estufa irradia calor als cóssos sòlids del seu voltant, escalfant la seva superfície i creant així una inèrcia tèrmica a l'interior de la casa.


Aquesta inèrcia permet aconseguir una major estabilitat de la temperatura al llarg del dia així com un repartiment més homogeni de la calor. 

Escalfant directament les parets i creant aquesta inèrcia, es requereix menys energia per mantenir unes condicions tèrmiques agradables, i per tant és més eficient.

L'aire, al no circular de forma tant forçada genera menys pols. A diferència de les superfícies metàl·liques, els materials ceràmics transmeten la calor sense alterar la carrega d'ions de l'aire, i respectant el grau d'humitat ambiental.  Dos punts molt importants per la nostra sensació de benestar. Al no secar l'aire, no se'ns ressequen les vies respiratòries. I al ser l'aire de millor qualitat, respirem millor.

El nostre cos experimenta la calor radiant de forma natural i saludable. Sovint es té la sensació d'estar a temperatures superiors. Rebem la calor directament als ossos i desapareixen ràpidament els símptomes dels fredolics.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada